Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Doelpunt en assist Kuyt loodsen Oranje langs Roemenië

04-06-2005

Het vreugdedansje dat Dirk Kuyt en Arjen Robben direct na Nederland - Roemenië uitvoerden op het veld in de Kuip, vertelde het hele verhaal. Door doelpunten van beide spelers won het Nederlands elftal zaterdag met 2-0 van de Oost-Europeanen. Met dat resultaat zette Oranje opnieuw een ferme stap richting het WK. "Het vreugdedansje na afloop was een idee dat in de wedstrijd spontaan ontstond", stelde Kuyt na afloop. "Na mijn doeltreffende kopbal bij 2-0 liepen we al met de hele ploeg richting de cornervlag om daar feest te vieren met de supporters. Toen deden Arjen en ik al gek met elkaar. Het tekent de sfeer bij Oranje. Die is erg goed en ontspannen. We stralen saamhorigheid uit."

Kuyt en Robben gaven kleur aan het treffen waarin het Nederlands elftal aanvankelijk moeizaam op gang kwam. Allebei scoorden ze op cruciale momenten. De 1-0 van Robben viel in de fase dat Roemenië een paar kansen kreeg en verzuimde te scoren uit de beste kans van spits Mutu. Uit de tegenstoot na die aanval vond Kuyt met een lange trap Robben. De aanvaller van Chelsea zag zijn directe tegenstander Contra mistasten en rondde daarna zelf beheerst af.

Direct na rust vergrootte Kuyt de marge tot twee goals. Uit een corner kopte de Katwijker raak. Na die mokerslag speelde het Oranje van bondscoach Marco van Basten een gewonnen wedstrijd. Het gaf Van Basten de mogelijkheid om aan een aantal van zijn internationals een signaal af te geven. Mark van Bommel werd gewisseld voor Nigel de Jong, terwijl Ruud van Nistelrooy na rust plaats maakte voor debutant Robin van Persie. Het vertrek van Van Nistelrooy bracht Kuyt voor het laatste half uur in de spits. Met Van Persie en Robben op de flanken was sprake van een van de jongste voorhoedes in de historie van het Nederlands elftal. "Ik had niet direct verwacht dat ik de wedstrijd in de spits zou volmaken, aldus Kuyt, die na afloop door Van Basten werd gecomplimenteerd voor zijn balvastheid in de punt van de aanval. "Ik ga er vanuit dat het een eenmalig iets is. Ruud is onze eerste centrumspits en ik vind het alleen maar een eer dat ik vandaag even zijn plaats in hem mogen nemen."