Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Kuyt bezig met unieke reeks: al 161 competitieduels op een rij in actie

5-12-2005

Dirk Kuyt is de Nederlandse Frank Lampard. De spits van Feyenoord heeft zaterdag tegen RBC zijn 161ste competitieduel op een rij afgewerkt. Dat aantal is precies hetzelfde als dat van de middenvelder van Chelsea, die vorige week het Engelse record verbrak.

Kuyt heeft in Nederland niet het hoogste aantal, maar is wel de eerste veldspeler sinds 20 jaar die nu al 161 keer op een rij in actie is gekomen. Sinds 18 maart 2001 miste Kuyt geen eredivisiewedstrijd meer namens FC Utrecht en Feyenoord. Het betekent ruim vierenhalfjaar onafgebroken voetballen, en dat vrijwel altijd als basisspeler. Een medisch geheim heeft de 25-jarige topscorer niet, zo vertelde hij zaterdag in het Algemeen Dagblad. "Ik wil er voor mezelf gewoon alles aan doen om zo fit mogelijk te blijven."

FLR

Profvoetbal bedrijven is voor de aanvoerder van Feyenoord dan ook veel meer dan alleen dagelijks op het trainingsveld schaven aan zijn techniek en conditie. Kuyt doet ook meerdere keren per week aan krachttraining. Hij laat zich behandelen door de fysiotherapeut en de masseur bij Feyenoord en bezoekt daarnaast wekelijks op eigen initiatief een haptonoom en een paragnost annex magnetiseur. Ook komt hij af en toe in de praktijk van de vaste fysiotherapeut van het Nederlands elftal.

Dirk Kuyt

Kuyt: "Elk klein dingetje dat mij beter en sterker kan maken, grijp ik aan. Na mijn carrière wil ik mezelf nooit het verwijt hoeven maken dat ik niet alles eruit heb gehaald wat erin zat. De fysiotherapeut, de paragnost, de haptonoom; allemaal hebben ze specifieke kwaliteiten waarmee ze mij kunnen helpen. Sommige dingen, zoals een paragnost die met zijn handen over je lichaam strijkt om bijvoorbeeld een knietje in je bovenbeen te genezen, kun je niet plaatsen. Maar het werkt wel! Door alle extra inspanningen die ik doe om mijn lichaam in topconditie te houden, merk ik inmiddels het verschil. Toen ik zeven jaar geleden als tiener bij FC Utrecht begon, had ik een klein buikje en een redelijk hoog vetpercentage. Ik woog 75 kilo. Inmiddels weeg ik 83 en is tegelijkertijd mijn vetpercentage veel lager. Ik heb acht kilo aan pure spierkracht gewonnen." In zijn hele profloopbaan miste Kuyt tot nu toe slechts 10 van de mogelijke 251 competitieduels.