Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Goede helft Oranje, maar geen winst tegen Duitsland

19-08-2005

Het Nederlands elftal speelde woensdagavond tegen Duitsland een halfuur lang het voetbal dat bondscoach Marco van Basten predikt. Met dominant, op de aanval gericht spel werd het publiek in De Kuip vermaakt. Een 2-0 voorsprong door twee treffers van Arjen Robben werd echter in een veel mindere tweede helft verspeeld. Oranje moest alsnog genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Dirk Kuyt speelde alleen de eerste helft van de interland. In de pauze stond hij zijn plaats af aan Robin van Persie. Van Basten wisselde halverwege nog drie spelers en moest net na rust noodgedwongen ook een vijfde vervanger inbrengen. Ajacied Hedwiges Maduro haakte af met een lichte blessure.

Dirk Kuyt keek na afloop ondanks het gelijkspel met voldoening terug op de partij. "Ik ben best tevreden met hoe het in de eerste helft ging. Zeker de eerste 20, 25 minuten zetten we Duitsland snel vast en hadden we aanvallend een aantal goede combinaties. Het resultaat zegt op dit soort avonden niet veel, maar als je beter bent en met 2-0 voorkomt, is het stom om dat nog weg te geven." Opvallend was de positie van Kuyt. Op alle trainingen voorafgaand aan de interland stond hij rechtsbuiten en Arjen Robben linksbuiten. Bij de aftrap van de interland bleken de twee vleugelaanvallers ineens van positie te hebben gewisseld. "Dat hebben we net voor de wedstrijd besloten", aldus Kuyt. "We hadden het er met de bondscoach over dat hun linksback Bernd Schneider eigenlijk een rechtermiddenvelder is. Van Basten vroeg of het ons een optie leek om van plaats te wisselen. Het pakte door de snelle goal van Arjen vanaf de rechterkant goed uit." In het verloop van de wedstrijd wisselden Robben en Kuyt af en toe ook van positie met centrumspits Ruud van Nistelrooy.

Na rust verdween naast Kuyt ook Van Nistelrooy van het veld. Bayern München-spits Roy Makaay moest tegen Duitsland een kans krijgen, sprak Van Basten naderhand. Voor Oranje was de confrontatie met Duitsland een test richting de beslissende duel in de WK-kwalificatie. Op 3 september hervat Nederland de cyclus met een uitduel in Armenië. Daarna staan nog wedstrijden tegen Andorra, Tsjechië en het slotduel met Macedonië op de rol.