Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Oranje mag na zege al gaan denken aan WK

05-09-2005

Nog twee keer winnen in drie wedstrijden en het Nederlands elftal staat op het WK. Het is de conclusie na de interlands van afgelopen weekeinde. In kwalificatiegroep 1 won Oranje zaterdagavond zelf in een slechte wedstrijd met 1-0 van Armenië. In Boekarest versloeg Roemenië gelijktijdig Oranjes enige concurrent Tsjechië met 2-0.

Precies een jaar na de eerste kwalificatiewedstrijd onder de nieuwe bondscoach Marco van Basten, mag het Nederlands elftal zich opmaken voor het WK in Duitsland van volgend jaar zomer. Als woensdag zoals verwacht wordt afgerekend met Andorra, volstaat in de laatste twee groepsduel met Tsjechië (uit, 8 oktober) en Macedonië (thuis, 12 oktober) één zege voor plaatsing.

Met Dirk Kuyt opnieuw in de basis als rechtsbuiten verliep Oranje's mars door Armenië uiterst moeizaam. Enkel Ruud van Nistelrooy vond het net met een fraai doelpunt in de 63ste minuut. De spits van Manchester United profiteerde van goed voorbereidend werk van invaller Jan Vennegoor of Hesselink. Hij werd als breekijzer gebracht bij een 0-0 stand.

Bondscoach Marco van Basten was zeer kritisch over het spel. De eerste helft typeerde hij zelfs als een 'wanvertoning'. Van Basten miste vooral een speler die het vuurtje oppookte, iemand die irritatie teweeg kan brengen over het vertoonde spel. Voor het eerst speculeerde Van Basten weer over het oproepen van Edgar Davids. De middenvelder met gif in zijn spel heeft met Tottenham Hotspur onlangs een nieuwe werkgever gevonden waar hij wekelijks een basisplaats heeft. Opvallend was dat de spelers in de Armeense nacht milder oordeelden over de wedstrijd. Ze wezen vooral op de goede teamgeest die ook op een moeizame avond weer een zege had gebracht. Dirk Kuyt verwoordde het zo: "we hebben superslecht gespeeld, maar de teamgeest brengt ons vandaag weer een overwinning. De gedachte dat we nu wel heel dicht bij het WK zijn, maakt me blij en tevreden."

Kuyt en de andere buitenspeler Robin van Persie kregen in de rust te horen dat ze het veld meer breed moesten houden. Nu trokken ze veel te snel naar binnen op het toch al overvolle middenveld. Kuyt: "In de tweede helft heb ik heel nadrukkelijk de zijkant proberen te houden. In het belang van het team. Ik ben na rust bijna niet meer aan de bal geweest. Het was wachten op die één, twee momenten. Daarop moet ik me dan volledig richten." Onder deze bondscoach hebben de aanvallers volop vrijheid om de drie posities voorin in te vullen. Kuyt merkte zaterdagavond weer dat dat tegen betere tegenstanders makkelijker gaat dan tegen slechte. "Als je tegen een ploeg van het niveau Armenië naar binnen trekt, loop je meteen in een grote fuik. Dit was weer een goede leerles op weg naar het WK."