Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Oranje wint tegen Andorra, maar verliest Cocu

08-09-2005

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond gedaan wat werd verwacht: winnen van Andorra. Toch bracht het duel in het Philips Stadion geen totale bevrediging, want Oranje verloor steunpilaar Phillip Cocu met een rode kaart na een bodycheck, die de scheidsrechter registreerde als een elleboogstoot.

Cocu krijgt rood

Cocu heeft inmiddels laten weten dat hij hoopt op clementie via tv-beelden. "Als ze bij de FIFA de beelden zien, komt men tot dezelfde conclusie als ik: het was geen elleboogstoot en het was ook geen rode kaart", aldus Cocu. Bij een straf van meer dan twee duels schorsing overweegt de PSV'er beroep aan te tekenen. De tuchtcommissie van de FIFA doet binnen enkele dagen uitspraak. Nederland - Andorra was sowieso een wedstrijd vol irritatie. Met name Ruud van Nistelrooy en Rafael van der Vaart werden een paar keer flink geraakt door hun Andorreze tegenstanders. Een aanslag op Van der Vaart was ook de directe aanleiding voor het rood van Cocu. "Ik wilde even laten merken dat er grenzen zijn in de behandeling van onze spelers", verklaarde Cocu zijn daad. De treffers van Oranje werden verzorgd door Van der Vaart (prachtige stiftbal in de hoek), Van Nistelrooy (2 keer) en een eigen doelpunt van verdediger Lima.

Dirk Kuyt bleef de volle 90 minuten op de bank. Hij werd als rechtsbuiten vervangen door Robin van Persie.

Robin van Persie

Het was de eerste kwalificatiewedstrijd onder Marco van Basten dat de Katwijker niet in de basis startte. Kuyt blijft 'op scherp' staan qua gele kaarten voor de twee resterende duels in de groep, met Tsjechiƫ en Macedoniƫ. Datzelfde geldt voor Denny Landzaat, Jan Kromkamp, Ruud van Nistelrooy en Wesley Sneijder. Oranje kan zich op 8 oktober definitief plaatsen voor het WK 2006 als het ten minste gelijk speelt in Praag tegen de Tsjechen. Bij een nederlaag moet de laatste groepswedstrijd tegen Macedoniƫ (thuis) worden gewonnen.