Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Kuyt na zege op Finland met goed gevoel op vakantie

08-06-2005

Al wekenlang werkte Dirk Kuyt toe naar de laatste twee interlands van het Nederlands elftal. Hij zag het dubbele programma met Roemenië en Finland als de perfecte mogelijkheid om toch nog met een goed gevoel afscheid te nemen van zijn seizoen. Met de 4-0 zege gisteren van Oranje in Finland, is het doel bereikt. "Persoonlijk heb ik een goed seizoen achter de rug, maar het seizoen als geheel met Feyenoord is natuurlijk teleurstellend geweest", stelde Kuyt in Helsinki. "Daarom was ik erg gefocust op dit slot met twee interlands. Je wilt met een voldaan gevoel afscheid nemen van dit jaar en dat is gelukt. Ik kan nu lekker uitrusten en me begin juli weer melden voor de voorbereiding op een nieuw seizoen."

Het contrast tussen zijn eigen prestaties en de teamprestatie van zijn club is dit jaar te groot geweest, oordeelt Kuyt. "Ik ben een vaste basisspeler geworden bij Feyenoord. Ben topscorer van Nederland geworden en heb onder Marco van Basten voorlopig een vaste rol in Oranje. Maar ik heb al eerder gezegd: ik zou zo een pak doelpunten inleveren als dat een hoofdprijs met Feyenoord had opgeleverd."

In de interland met Finland was Kuyt opnieuw trefzeker. Hij maakte de 2-0 en leidde de 4-0 van Robin van Persie in. Het betekende voor Kuyt zijn derde treffer in 10 interlands. In die duels was hij ook goed voor acht assists. In Helsinki speelde Kuyt opnieuw vanaf de rechterflank. Lange tijd kon hij weinig forceren. Met name in de eerste helft speelde Oranje als team in een veel te traag tempo en werden de vleugelaanvaller zelden aan het werk gezet. De keren dat dat wel gebeurde, gaven ze zelf geen goed gevolg aan dat balbezit. Net als tegen Finland gaven de wissels van bondscoach Marco van Basten een impuls aan het spel van Oranje. De invallers Hedwiges Maduro en Robin van Persie speelden met flair en doelgerichtheid. In het kwartier dat hem was gegund, tekende Van Persie behalve voor een treffer ook voor twee assists.