Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ WK-ticket voor Oranje na zege in Praag

10-10-2005

De zomer van 2006 wordt weer een oranje-gekleurde zomer. Twee jaar na de halve finaleplaats op het EK voetbal in Portugal, gaat het Nederlands elftal nu op jacht naar de wereldtitel in Duitsland.

Nederlands elftal

Oranje plaatste zich zaterdagavond voor het WK via een 2-0 zege in en tegen Tsjechië. Het werd in het stadion van Sparta Praag een triomftocht voor het jonge elftal van bondscoach Marco van Basten. Rafael van der Vaart en Barry Opdam tekenden voor de treffers en alweer de 10de zege in elf kwalificatiewedstrijden. Dirk Kuyt speelde de hele wedstrijd en sluit de kwalificatiereeks woensdagavond af met een thuiswedstrijd tegen Macedonië.

Na afloop van de kraker in Praag vielen de spelers van het Nederlands elftal elkaar dol van vreugde in de armen. Voor bijna iedereen wordt het de eerste wereldtitelstrijd in zijn carrière. Van de basisploeg in Praag waren alleen doelman Edwin van der Sar en linksback Giovanni van Bronckhorst erbij in 1998 toen Oranje voor het laatst deelnam aan een WK, in Frankrijk.

Barry Opdam

Ook voor Dirk Kuyt bracht de zaterdagavond een nieuwe dimensie. "Het WK, dat ken ik eigenlijk alleen van beelden uit de Katwijkse kroegen", vertelde Kuyt na de plaatsing. "In het café heb ik in 1998 Dennis Bergkamp die prachtige goal zien maken tegen Argentinië uit een lange pass van Frank de Boer. Het EK van vorig jaar zomer heb ik deels ook live in Portugal meegemaakt. Ik was erbij toen Nederland in Lissabon de halve finale speelde en verloor van Portugal. Een jaar later maak ik zelf deel uit van de ploeg die zich nu heeft geplaatst voor het WK. Voor het hoogst haalbare in de carrière van elke voetballer. Ik kan eigenlijk nog niet goed bevatten dat we dat hebben bereikt."

Kuyt speelde de hele wedstrijd in Praag. Met zijn grote hart en niet aflatende wil om voor het team te werken, stond Kuyt opnieuw symbool voor de kracht van dit Oranje. In 13 maanden tijd heeft bondscoach Van Basten een hechte, sterke verjongde ploeg op de been gebracht van wie het verdomd moeilijk winnen is. "Noem het maar geluk, wij weten zelf dat er meer bij komt kijken om al die wedstrijden te winnen", stelt Kuyt. "Ik krijg sms-jes van vrienden die zeggen dat zo leuk is om te zien hoe wij met het hele team teleurstellingen en successen vieren. Vanavond ook weer: Van der Sar stopt de penalty van Rosicky en meteen staat het hele team om hem heen. Meteen daarna scoort Van der Vaart aan de overkant en weer is iedereen ter plekke om de treffer te vieren. De onderlinge band is hecht en de onderlinge acceptatie groot. Het is een genot om deel uit te maken van deze ploeg."

Dirk Kuyt

Hoever Oranje kan reiken op het WK blijft afwachten, maar Ruud van Nistelrooy sloot zaterdag een wereldtitel niet uit. "Waarom zouden wij geen wereldkampioen kunnen worden", lachte de spits van Manchester United. "Ok, het moet dan weer net zo meezitten als in de kwalificatiereeks, maar in deze groep zit nog veel rek. We voetballen met het gevoel: probeer maar eens van ons te winnen. Ook bij een tegenslag raken we niet in de war en blijven we gewoon doorgaan. Dat gevoel heb ik in Oranje nog nooit ervaren."