Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Kuyt sluit eerste Oranje-jaar af met gelijkspel

14-10-2005

Met een 0-0 gelijkspel tegen Macedonië heeft het Nederlands elftal woensdag de kwalificiatiereeks voor het WK afgesloten. Het Balkan-land is de enige tegenstander waarvan Oranje in de groep twee keer niet kon winnen. Het gelijkspel in de Amsterdam Arena kwam er in een duel dat vooraf was uitgeroepen tot feestwedstrijd, maar dat werd het geen moment.

Nederlands elftal

Ook voor Dirk Kuyt is een einde gekomen aan de eerste fase op weg naar het WK in Duitsland van volgende zomer. Het eerste interlandjaar van de Katwijker mag als een doorslaand succes worden omschreven. Vanuit het niets werd Kuyt een vaste en door de bondscoach gewaardeerde basisspeler. En dat in een voor hem goedbeschouwd toch vreemde rol als flankaanvaller.

Enkele cijfers uit het eerste interlandjaar van Kuyt:

  • De interland tegen Macedonië bracht de 11de basisplaats in 12 kwalificatie-interlands.
  • Alleen tegen Andorra thuis bleef Kuyt de gehele wedstrijd op de bank. Hij werd in twee andere interlands voortijdig gewisseld. Tegen Armenië-thuis na 80 minuten voor Jan Vennegoor of Hesselink. Tegen Roemenië-thuis in de 90ste minuut voor Romeo Castelen.
  • Na Edwin van der Sar (1080 minuten.) kreeg Kuyt de meeste speelminuten van alle internationals: 980. Na hem volgden Ruud van Nistelrooy met 805, Giovanni van Bronckhorst met 743, Denny Landzaat met 696 en Rafael van der Vaart met 575.
  • Kuyt speelde ook in de twee prestigieuze oefeninterlands tegen Engeland en Duitsland. Tegen de Engelsen stond hij bij afwezigheid van Van Nistelrooy in de punt van de aanval. Onder toeziend oog van een groot aantal Engelse clubtrainers speelde hij een verdienstelijke partij.
  • Kuyt maakte drie doelpunten voor Oranje. Tegen Macedonië (uit), tegen Roemenië (thuis) en tegen Finland (uit). Daarnaast leverde hij een aantal assists.
  • Kuyt kreeg in de kwalificatiereeks één gele kaart. Bij een tweede prent had hij een wedstrijd schorsing tegemoet kunnen zien. Kuyt ontving zijn kaart al in de tweede wedstrijd, uit in Macedonië. Hij was daarmee van alle vaste basisspelers degene die het langst 'op scherp' stond, zonder dat hij opnieuw in de fout ging.
  • Kuyt beleefde een mooi moment in de interland tegen Engeland. Bondscoach Marco van Basten liet hem de warminig-up leiden, omdat aanvoerder Edwin van der Sar als keeper zijn aandacht had bij zijn eigen voorbereiding. Kuyt: "het geeft blijkbaar aan dat Van Basten leidinggevend kwaliteiten bij mij ziet." Een paar maanden later accepteerde Kuyt bij Feyenoord het aanvoerderschap voor het nieuwe voetbalseizoen. In de aanloop naar het WK speelt het Nederlands elftal een aantal oefeninterlands. De eerste is al volgende maand, als Italië op 14 november in Amsterdam tegenstander is. Ook de Italianen plaatsten zich rechtreeks voor het WK.
Marco van Basten