Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Italië verslaat Oranje, Kuyt krijgt kans als centrumspits

15-11-2005

De ongeslagen reeks van het Nederlands elftal is ten einde. Italië was zaterdag in de Amsterdam Arena de eerste ploeg die onder het bewind van bondscoach Marco van Basten van Oranje won: 3-1. De zege was vooral te wijten aan persoonlijke fouten in de verdediging. Oranje kon niet beschikken over Arjen Robben, Robin van Persie en Ruud van Nistelrooy. Door de absentie van de spits van Manchester United, kreeg Dirk Kuyt zijn kans als centrumspits. Eerder speelde hij 90 minuten op die positie bij de oefeninterland in februari 2005 tegen Engeland. Ook tegen Roemenië thuis in juni verscheen Kuyt een halfuurtje in het centrum van de aanval na de wissel van Van Nistelrooy.

Dirk Kuyt

Zaterdag was Kuyt bedrijvig als altijd, maar het verschil kon hij niet maken tegenover het geroutineerde verdedigingscentrum Nesta-Cannavaro. Kuyt had ook pech. Hij raakte een keer de paal en had bij andere acties net niet het geluk aan zijn zijde. Hij had ook een aandeel in de openignstreffer van Ryan Babel. Na een voorzet van een andere Feyenoorder, Romeo Castelen, ketste een inzet van Kuyt af op een Italiaans been, waarna de bal voor de voet van Babel belandde.

Dirk Kuyt

Kuyt heeft zichzelf tot doel gesteld de vaste tweede spits achter Van Nistelrooy te worden. "Daar streef ik naar", aldus de Katwijker. "Als Van Nistelrooy er niet is, moet de bondscoach mij als zijn eerste vervanger zien. Van daaruit probeer ik natuurlijk naar Ruud toe te groeien en uiteindelijk nummer 1 op die positie te worden. De ervaring van het spelen tegen een topland als Italië kan ik goed gebruiken."

Voor Oranje en Dirk Kuyt is het boeiende interlandjaar 2005 met deze wedstrijd ten einde. Met 2004 meegerekend is de balans onder Marco van Basten ronduit positief. 16 duels leverden tot zaterdagavond 11 overwinningen en vijf remises op. In wedstrijd 17 volgde dus de eerste nederlaag.