Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Kuyt heeft eigen Foundation voor goede doelen

16-11-2005

Dirk Kuyt heeft vanaf deze week zijn eigen Dirk Kuyt Foundation, een stichting die goede doelen ondersteunt. Het zal vooral gaan om projecten in Derde Wereld-landen. "Ik kan me voorstellen dat we in een Afrikaans land een voetbalschool opzetten die mijn naam draagt. Maar we kunnen ons ook richten op zaken in de regio Katwijk", stelt Kuyt. "Uitgangspunt is dat de projecten zo veel mogelijk een link hebben met sport."

Dinsdagavond gaf de aanvoerder van Feyenoord in zijn geboorteplaats het officiële startsein van de foundation. Kuyt heeft zijn initiatief ontwikkeld samen met vriend en huidig Haarlem-trainer Gert Aandewiel. Ze handelen beiden uit maatschappelijke betrokkenheid en hebben afgelopen jaar het Katwijkse bedrijfsleven en de lokale politiek warm gemaakt voor hun plannen.

"Toen ik als profvoetballer bij FC Utrecht begon, had ik nooit gedacht dat ik als voetballer iets voor de maatschappij kon betekenen. Als er een collecte langs de deur kwam, dan gaf ik geld. Maar inmiddels ben ik een bekende Nederlander en komen er andere dingen op mijn pad. Ik ben al een tijdje beschermheer van acht kinderen in Nepal. Die hebben aids en geen moeder. Een fotograaf vertelde mij het verhaal van die kinderen en ik wilde spontaan helpen. Dat is het voorbeeld van een goed doel, maar we denken ook aan het ondersteunen van jonge mensen uit Katwijk die goed kunnen leren en een opleiding in het buitenland zouden moeten volgen om verder te komen. Als zij daardoor een mooie maatschappelijke carrière kunnen opbouwen en iets kunnen betekenen voor dit land, dan wil ik daar graag aan meehelpen. Bovendien straat het dan weer af op Katwijk. Kinderen uit dit dorp zullen dan denken: hé, dat kan ik ook bereiken" , aldus de populaire speler van Feyenoord en Oranje.

"Als ik niet zo goed had kunnen voetballen, had ik me gestort op een opleiding. Ik heb om me heen gekeken. Er zijn zo veel mogelijkheden voor jonge, talentrijke mensen om iets moois op te zetten, in welke branche dan ook. Ze dienen alleen gestimuleerd te worden.De meeste mensen weten het niet. Ik hoop dat mijn foundation hen de weg kan wijzen" , zegt Dirk Kuyt.

"Dat ik goed kan voetballen heeft veel voordelen. Ik kan veel goeds doen op basis van alleen al mijn naam. Als voetballer van Feyenoord zal ik logischerwijs niet veel tijd hebben om zelf projecten in verre Afrikaanse landen te bezoeken, maar ik zal wel overal bij betrokken zijn. Ik neem de eindbeslissing over de projecten die we met de Dirk Kuyt Foundation gaan ondersteunen."

Een stichtingsbestuur draagt mogelijke projecten aan bij de spits. Kuyt: "In dat bestuur zitten mensen die tijd en kennis van zaken hebben, zoals onder anderen een accountant, een Katwijks gemeenteraadslid en een gepensioneerde dominee." De stichting krijgt steun van SportPromotion, het sportmanagementbureau dat Kuyts eigen zaken behartigt.

Aan de Foundation wordt ook een kledinglijn gekoppeld. Het is de bedoeling dat de komende tijd polo’s, sweaters en andere kleding op de markt komen met het logo van de Dirk Kuyt Foundation. De opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan het fonds van de stichting.