Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Kuyt nieuwe aanvoerder Feyenoord

18-07-2005

Dirk Kuyt draagt dit seizoen de aanvoerdersband bij Feyenoord. De aanvaller volgt in die rol de vertrokken Bart Goor op. Trainer Erwin Koeman benaderde Kuyt afgelopen zaterdag bij de start van Feyenoord trainingskamp in China voor de opvolging van Goor. Een dag later al leidde Kuyt de Rotterdammers in het eerste oefenduel op Chinese bodem met Espanyol. Feyenoord won zondagavond bij de officiële opening van het Olympisch stadion in Nanjing met 2-1 en Kuyt maakte beide doelpunten.

Koeman heeft voor Kuyt gekozen omwille van zijn persoonlijkheid. "Dirk kan bij ons het voortouw nemen en ligt goed bij het publiek en bij de pers", vertelde Koeman in Nanjing. Kuyt gaat de band voor het eerst in zijn leven dragen. "En dat vind ik een grote eer. Ik ben nog nooit ergens voor een langere periode aanvoerder geweest. Ook bij de jeugd van Quick Boys niet. Alleen vorig seizoen heb ik de band een paar keer gedragen op de momenten dat eerst Patrick Paauwe en Patrick Lodewijks en later Bart Goor niet op het veld stonden."

In de winterstop van het vorige seizoen sprak hij al eens met Ruud Gullit over het aanvoerderschap. Maar destijds besloot Kuyt niet de opvolger te worden van de naar de reservebank verwezen Patrick Paauwe. Een halfjaar later heeft de 24-jarige Katwijker een beter gevoel.

Kuyt vroeg in Nanjing nog wel even bedenktijd aan zijn trainer. Hij wilde eerst weten hoe Lodewijks, Paauwe en Alfred Schreuder zouden reageren. Zij weten alledrie uit ervaring wat het betekent om aanvoerder te zijn en Kuyt vindt het belangrijk te weten of die jongens bereid zijn hem in zijn nieuwe rol te steunen. "Leidinggeven doe je niet alleen. Dat kun je volgens mij niet eens alleen. Zeker als je zoals ik pas 24 bent. De groep moet jouw leiderschap onder alle omstandigheden accepteren en daar heb je simpelweg de steun van een paar andere jongens bij nodig. Lodewijks, Paauwe en Schreuder zeiden alledrie: Dirk, je moet het doen."

Het contact met Gullits opvolger Koeman is volgens Kuyt vanaf dag één goed en intensief. "De trainer belde me meteen na zijn aanstelling al op. Dat voelde meteen als een goed begin. Ik heb ook meteen een paar dingen bij hem neergelegd. Bijvoorbeeld over de zelfdiscipline in onze groep, dat Koeman daar voor mijn gevoel meteen aandacht aan moest besteden. Als aanvoerder wil ik helpen een bepaalde lijn uit te zetten bij Feyenoord. Iedereen in de spelergroep moet daar dit seizoen in mee. Wie dat niet wil, heeft een groot probleem."

Feyenoord trof zondagavond met Espanyol een tegenstander die pas drie dagen in training was. Dat verschil buitten de Rotterdammers voor rust meteen uit. Naast de twee doelpunten van Kuyt kreeg Feyenoord nog diverse kansen om de score uit te bouwen. Na rust vonden een aantal wisselingen plaats en kon Espanyol de schade beperken. Komende vrijdag speelt Feyenoord zijn tweede duel in het toernooi van Nanjing. Nacional uit Uruguay is dan de tegenstander. Feyenoord blijft tot en met zaterdag 23 juli in China.