Welkom op de site van Dirk Kuyt

nieuws

~ Kuyt grote blikvanger tijdens Feyenoord-trip naar China

23-07-2005

Met een 3-0 zege tegen het Uruguyaanse Nacional heeft Feyenoord zijn oefentrip in China afgesloten. In de tweede wedstrijd tijdens het toernooi van Nanjing was opnieuw een hoofdrol voor Dirk Kuyt weggelegd. De spits scoorde twee keer, en bracht zijn totaal in twee toernooiduels op vier. De eerste week van zijn leven in China zal Kuyt sowieso voor altijd bijblijven. De Katwijker was dé blikvanger voor miljoenen Chinese voetbalfans. Overal in de 5,2 miljoen inwoners tellende stad Nanjing hingen grote billboards op met de afbeelding van Kuyt. Bij de training bedelden dagelijks jongetjes om zijn handtekening en de lokale krant in Nanjing schreef lovend dat China met Kuyt de nieuwe Van Basten heeft gezien. Het duel met Nacional viel afgelopen vrijdag samen met Kuyts verjaardag. De aanvoerder van Feyenoord werd 25 jaar en dat feit was zelfs 8000 kilometer van huis doorgedrongen. "Tijdens de wedstrijd zag ik ineens een spandoek hangen met de tekst Happy Birthday. Achter dat doek stonden een aantal Chinezen te klappen en te juichen. Hartstikke leuk dat ze ook ver weg van huis kennelijk mijn spel waarderen", aldus Kuyt.

De Chinese voetbalfans in het stadion en de miljoenen kijkers thuis voor de buis zagen gisteren ook een mindere kant van het voetbalspel dat ze sinds kort massaal adoreren. Feyenoord - Nacional werd bij een 3-0 stand kortstondig gestaakt na een massale vechtpartij. Aanstichter was een Uruguyaan die Feyenoorder Hossam Ghaly na een duel om de bal natrapte. Onder anderen Nicky Hofs en André Bahia deelden in een kluwen van spelers rake klappen uit. Ghaly moest met rood van het veld.

Met de trip naar China sluit Feyenoord een nieuw deel van zijn voorbereiding af. Het beoogde basisteam van de nieuwe trainer Erwin Koeman krijgt stilaan vaste vorm. Volgende week zondag, 31 juli, wil Koeman zijn elftal presenteren aan het eigen publiek tijdens Feyenoord - Hertha BSC. In vergelijking met vorig jaar zullen waarschijnlijk meer Nederlandse spelers aan de aftrap komen. Mede op aandringen van vooraanstaande spelers zoals Kuyt stelt Koeman dit jaar hogere eisen op taalgebied. De trainer wil dat er op de trainingen en daarbuiten onderling meer Nederlands wordt gesproken. Voor de Braziliaanse verdediger Bahia was dat het sein om in actie te komen: hij verbleef eind juli een week in een voormalig nonnenklooster in Vught om beter Nederlands te leren. Feyenoord hoopt komende week nog één of twee spelers aan te trekken. Het gaat in elk geval om één middenvelder die de opvolger moet worden van Bart Goor. Ook hoopt Feyenoord zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de situatie van Salomon Kalou. De interesse van PSV voor de aanvaller blijft sluimeren. Dirk Kuyt stelde in China nogmaals dat hij erop vertrouwt dat Kalou bij Feyenoord blijft. "Ik zie Salomon niet meer vertrekken. Hij kan ook bij ons op zijn 19de nog een hoop leren."